150 човека посещават на седмица Скакавишкия водопад край Земен

Това съобщи заместник кметът на Община Земен Димитър Боянов по радио "Фокус". Местната администрация е внесла проект за изграждане на екопътека, чиято крайна точка е красивият водопад. Разработката е по програмата за развитие на селските райони и е на стойност 200 000 евро.

Екопътеката тръгва от Земен, върви покрай река Струма в уникалното дефиле, като стига до водопада и крепостта „Калето" в древния Землънград. Все още обаче движение по проекта няма. До водопада може да се стигне с влак от спирка „Скакавица" и с кола през село Ръждавица. Чистият въздух в Земенско, старинните и природни забележителности, Земенският манастир и красивото Земенско дефиле по поречието на река Струма, Одраничкият манастир, както и Дивлянският район, създават добри условия за развитие на туризма, каза Димитър Боянов.

Той посочи, че Земен е признат за курортен район от местно значение, а може и трябва да се развие и като национален туристически център. Засега обаче тези природни и културни дадености не се използват пълноценно. Липсва не само материална база, но и подходящи транспортни връзки и услуги за развитие на стопанския туризъм. В Общината няма хотел, има една туристическа спалня и 3 ловни хижи. Това е добра предпоставка за развитието на ловен туризъм и риболов. Населението все още няма нагласа за предоставяне на семейна база за туристически цели.