село Пещера

Пещера е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

 

В България има още две населени места със същото наименование - гр. Пещера, община Пещера, област Пазарджик и с. Пещера, община Смолян, област Смолян.

 

Отстои на 3 км северно от гр. Земен и на 46 км югозападно от гр. Перник. Столицата София е на 73 км североизточно.

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е между 599 и 1200 м. Климатът е умереноконтинентален под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято. 

 

Постоянното население наброява около 169 души. 

 

Тук функционират кметство, читалище, смесен магазин и кръчма. Най-близките учебни и здравни заведения са на територията на гр. Земен.

Сурвакарската група и женският певчески състав пазят живи българските традиции.

 

През Пещера преминава река Пенкьовска, което прави мястото подходящо за излети сред природата. Наблизо ще видите и малък водопад, до който има беседка за почивка. В местността около селото се практикува лов. Любителите на риболова пък може да се разходят до яз. Пчелина, където са създадени отлични условия (8 км). 

 

На около четири километра от селото в м. Ореховец се намира Пещерският манастир "Св. Николай Мириклийски" (Мрачки манастир). Той датира от XIV век и е известен с това, че цар Иван Александър го дарява с т.нар. Мрачка грамота. В момента е обект на реставрация. В тази местност е направен и заслон с барбекю и чешма, от която тече планинска вода. 

 

Интересни културни забележителности, които може да посетите в района са Земенският манастир (4 км), Жаблянският манастир (5 км), Радибошки манастир (10 км) и Чепински манастир (12 км).

 

На около 13 км до село Драгомирово се намира Чокльово блато, което е най-голямото торфено блато в България и е защитена територия. Тук растат торфен мъх, блатно пропадниче, розмаринова върба и др. 

Източници: http://selopeshtera.selo.bg http://bg.wikipedia.org