Религия

Отрицателен отговор ще на искането за връщане на Българската православна Църква на Боянската черква и Земенския манастир

Отрицателен отговор ще даде държавата на искането за връщане на  Българската православна Църква на Боянската черква и Земенския манастир, отправено от наместник-председателя на Св.

Светият Синод на Българската православна църква поискал държавата да върне Боянската църква и Земенския манастир

Тази информация се тиражира от два дни в различни медии като не се цитира ясен източник. Посочено е, че наместник-председателят на Св. Синод Негово Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който оглавява и овдовялата Софийска епархия е пратил писмо с искането до премиера и до министъра на културата.

За църквата, даскалото и личностите в Блатешница

В село Блатешница населението е 100% православно. През 1863 г. е създадено черковно настоятелство с цел започване строеж на православен храм. Мястото за строежа е дарено от Величко Стоименов и Диман Пеков и утвърдено от кадията на кааза Радомир, за което получава подкуп два златни медальона. Проектът е изготвен от майстор Миленко Велев и показан на настоятелството от глина.

Ремонтираха черквата в земенското село Долна Врабча

Населеното място, което е почти обезлюдено вече е с обновен храм. Божият дом е изцяло реставриран с 35 500 лева по линия на Комисията по бедствия, аварии и катастрофи. Заплашената да рухне селска църква сега е укрепена и пребоядисана.

Разпространи съдържание