село Габров дол

Габровдол е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник

 

Отстои на 27 км северно от гр. Земен и на 28 км западно от гр. Перник. Съседните села Гигинци и Беренде са съответно на 3 км североизточно и на 3 км югоизточно, а село Ноевци е на 9 км североизточно. Столицата София е на 67 км в същата посока.

 

Разположено е в планински район, в подножието на планина Черна (Църна) гора, а надморската му височина достига 866 м. Климатът е умерен под влиянието на нископланинския релеф. Характеризира се със студени зими и сравнително топли лета.

 

Постоянното население наброява около 82 души. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

 

Автобусен транспорт го свързва с град Земен.

 

Габровдол е известен със сурвакарската си група. Благодарение на атрактивните облекла, лиците и представяните ритуали от пернишката маскарадна обредност групата гостува на различни фестивали в чужбина.

 

На няколко километра се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян", до който има извор с лечебна минерална вода. Известен е още с произведените от монасите екологично чисти продукти - биволско кисело мляко, мед и вино. Пътят до светата обител е приятен за разходка и разстоянието се изминава за по-малко от час. 

 

Още малко по-нагоре в планината е най-високият връх в планината Черна гора - връх Тумба (1129 м).

 

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://zemen-bg.com/