село Калотинци

Калотинци е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник

 

Отстои на 9 км северозападно от гр. Земен и на 52 км югозападно от гр. Перник. Съседното село Враня стена е на 3 км югоизточно, а столицата София е на 79 км североизточно. 

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 716 м. Климатът е умереноконтинентален под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято.

Наблизо протичат реките Треклянска и Дивлянска, които се вливат в центъра на селото и образуват един от големите притоци на р. Струма. 

 

Постоянното население наброява около 101 души. Основен поминък са животновъдството и растениевъдството. Реките са богати на пъстърва - балканска и американска. Горите се обитават от елени, диви котки и глигани, което ги прави добро място за ловен туризъм

 

Тук функционират кметско наместничество, смесен магазин, читалище и кръчма. Има фелдшерски здравен пункт. Най-близките учебни и здравни заведения са на територията на гр. Земен, а болница има в гр. Перник.

 

В сградата на старото училище се издига паметник на загиналите във войните. 

 

В района има много възможности за културен туризъм, като могат да бъдат разгледани Чепинският (8 км), Земенският (9 км), Жаблянският (10 км), Радибошкият (13 км) и Гигинският  (16 км) манастири.

 

Хубаво място за екскурзия е водопадът Полска Скакавица (14 км), който е изключително красив, а водата пада от 50 м височина. 

 

Любителите на риболова могат да се възползват от условията при яз. Пчелина (11 км), който редовно се зарибява, а за удобство на туристите има паркинг, кей, ресторант и бунгала. 

 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://kalotinci.selo.bg