Кметът на Земен пред Темида

Кметът на Земен Димитър Сотиров бе изправен днес пред Перншкия окръжен съд по обвинение в нарушаване на служебните задължения и Закона за обществените поръчки.
Заедно с него обвиняеми са и Йорданка Димитрова, Димитър Таирски и Емил Цветанов.

Защитниците на подсъдимите поискаха делото да бъде върнато за ново разглеждане на пернишката прокуратура, защото според тях обвинението не е прецизирано. В обвинителния акт се твърди, че са нанесени вреди на община Земен в размер на почти 198 724 лв., а според адвокатите щетите са нанесени на държавния бюджет, който е отпуснал средствата за ремонта. Съдията обаче намери искането им за неоснователно и даде ход на делото срещу земенския градоначалник.

Сотиров разрешил незаконно укрепване на пътя „Земен - Земенски манастир" през 2009 г. Там били изградени подпорни стени от фирма „Строй ЕМ" ООД. Дружеството обаче не било вписано в Централния професионален регистър на строителите и нямало право да извършва такова строителство. Освен това кметът не поискал от главния архитект на общината да издаде разрешение за строеж, не осигурил строителен и авторски надзор, не изискал изготвянето на констативни актове 15 и 16 и не изискал от РДНСК издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Йорданка Димитрова е обвинена в това, че в качеството си на главен специалист в ТСУ Земен е издала разрешение за строеж без да има право на това и без това да е поискано от кмета на общината. Димитър Таирски и Емил Цветанов пък са обвинени, че като представители на възложителя и инвеститора са съставили и подписали протокол, с който са приели за изпълнени неизвършени работи и са поучили неправомерно сумата от 6 226 лв.

Източник: mirogled.com

трябва да си получи

трябва да си получи заслуженото,не само да отговаря че няма пари и нищо да не прави за градоустройството на гр.земен