Loading

Личности

Сто години от рождението на Евтим Арсов

С панихида за видния земеделец и демократ Евтим Арсов в Перник беше отбелязана 100-годишнината от рождението му. Негови съидейници, близки и приятели на семейството се събраха в събота в храм „Св. Иван Рилски”, където молитвеното последование за помена отслужи отец бойко Антонов. Слово за живота, делото и безпримерния подвиг на Евтим Арсов прочете неговата внучка Емилия Димитрова.

Темида отново призовава кмета на Земен

Димитър Сотиров кмет на град Земен на подсъдимата скамейка

Обвиненията са за длъжностни злоупотреби, присвояване на средства и документни престъпления. Заедно с него обвиняеми са и Йорданка Димитрова, Димитър Таирски и Емил Цветанов. Димитър Сотиров разрешил незаконно укрепване на пътя „Земен - Земенски манастир" през 2009 г. Там били изградени подпорни стени от фирма „Строй ЕМ" ООД.

Проф. Ангел Велчев

Проф. Ангел Сергиев Велчев е роден през 1935 г. в град Земен. Той е професор по география и един от основоположниците на ландшафтознанието в България. От 1972 година работи в катедра "Ландшафтознание и опазване на природната среда" към Геолого-географски факултет на СУ. През 1980 година защитава докторска дисертация за ландшафтите на Южно Краище.

Хамърът на Слави в град Земен

Руми Борисова е настъпила СЛАВИ (хамърът)

Вервайте ми. Не ви будалкам. Аз даже се опитах да го обладая. 

Проф.д-р Димитър Михайлов

проф. Михайлов - БНТ подготвя негов портрет

Роден е в село Враня стена (тогава Радомирско). Публикуваме материал за Проф.Михайлов по молба на наш читател. Ще сме благодарни, ако ни давате съвети за други видни личности от региона - да запазим родовата памет!

Темида се подготвя за среща с Димитър Сотиров

Пернишката прокуратура е внесла обвинителен акт срещу кмета на Земен Димитър Сотиров за нарушаване на служебните задължения и нарушаване на Закона за обществените поръчки.

Защо му викат на кмета „Калинката“?

Димитър Сотиров Калинката

Въпрос, на който самият той отговаря в автобиографията си.  „Хората ме определят като веселяк, човек предпочитан за компания и приятелство, но и човек, на когото може да се разчита. Известен съм с прякора „Калинката", защото моят баща винаги е пеел „Назад, назад, моме Калино", обяснява в автобиографично Сотиров.

/Мироглед

Милиони за ремонт на пътя Земен – Байкалско

Пътят ще бъде ремонтиран по Оперативна програма „Регионално развитие", като стойността на рехабилитацията е 8,8 млн. лв. без ДДС, за което съобщи кметът на община Земен - Димитър Сотиров.

За църквата, даскалото и личностите в Блатешница

В село Блатешница населението е 100% православно. През 1863 г. е създадено черковно настоятелство с цел започване строеж на православен храм. Мястото за строежа е дарено от Величко Стоименов и Диман Пеков и утвърдено от кадията на кааза Радомир, за което получава подкуп два златни медальона. Проектът е изготвен от майстор Миленко Велев и показан на настоятелството от глина.

В Пещера ни посрещна кмета Стефан

Кмета Стефан Евтимов ни показва поредната награда

Голяма жега беше и от Земен ни обясниха как да намерим кмета на Пещера. Представиха ни го като деен и инциативен мъж. Хванахме го на вратата, но след миннути бяхме в кабинета му. Разказа ни за селото и за читалището със завидна гордост. След това ни покани в стая-музей.

Габров дол и с футболна купа

ФК Габер - Габров дол

Нa специална церемония, организирана от Футблен клуб „Габер" - с. Габров дол на стадиона в с. Ноевци, беше връчена купата на А ОФГ „Север" . Купата връчи зам. областният управител Георги Шарлачки. Той поздрави футболистите от създадения наскоро клуб , който успя да се пребори с конкурентите си в първенството и да извоюва първото място.

Пернишко ликува по Сурва!

dsc014251.jpg

Лум-лум- лум-лум-лум....Това се чува всяка година по това време в пернишко. В нощта срещу 14 януари всички жители и гости по селата празнуват Сурва. Обичаят се отбелязва от стотици години. И мало и голямо излиза на мегдана. Страховити ликове и маски, екот на звънци и хлопотари гонят злото и наричат за добруване и плодородие.

Тони от село Пещера иска да съживи селото си

Името му е Стоян Стоянов, но ако човек каже така името му, никой няма да го упъти. Тони е млад човек - от онези, които никога не скучаят и които са призвани да дърпат „локомотива\" напред. Около него винаги ври и кипи. Той не остава без работа. Той е един от малкото млади хора, които продължават да живеят в Пещера, милеят за селото и не смятат да го напускат.

Разпространи съдържание

zemenonline