Loading

Сто години от рождението на Евтим Арсов

С панихида за видния земеделец и демократ Евтим Арсов в Перник беше отбелязана 100-годишнината от рождението му. Негови съидейници, близки и приятели на семейството се събраха в събота в храм „Св. Иван Рилски”, където молитвеното последование за помена отслужи отец бойко Антонов. Слово за живота, делото и безпримерния подвиг на Евтим Арсов прочете неговата внучка Емилия Димитрова. Спомени за убийството му в комунистически затвор като политически затворник разказа областният председател на БЗНС Бойко Астатков. За инсценираното самообесване на Евтим Арсов в килията му в пазарджишкия затвор му разказвал неговият баща, който по онова врече също бил затворник заради земеделската идея.

Преди да го екзекутират, служители на ДС, предложили с на Евтим Арсов свобода срещу подписване на декларация за отказ от политическите си убеждения. Отговорил им: „Искате да екзекутирате духа ми и да спасите ненужното ми тяло“. Това припомни лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който също дойде за панихидата в Перник. Според него това са били последните думи на младежкия земеделски лидер. Ненчев разказа, как често виждал портрета му у стари земеделски дейци, които го носели със себе си до снимките на децата си. Най-изненадан останал, когато видял снимката на Евтим Арсов на стената в бръснарница в Плевен. Там работел мюсюлманин, който бил заедно с Арсов в затвора, също заради идеите си.

Ненчев предложи да се съберат всички спомени за големия земеделец и демократ, загинал в името на прогресивните си виждания за свобода и народовластие в условия на дълбок тоталитаризъм, и да се издадат в книга.

Евтим Арсов е роден на 20.10.1914 г. в с. Враня Стена. Учи гимназия в Трекляно и Кюстендил, а през 1938 г. се записва в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Като студен активно развива политическа дейност със земеделската идея, за което е преследван. След 9 септември 1944 г. е организационен секретар на ЗМС и има огромно влияние сред земеделците като техен идеен водач. На 23.05.1945 г. Евтим Арсов е арестуван, жестоко изтезаван и осъден по процеса срещу д-р Г. М. Димитров. През 1952 г. отново е осъден от Върховния съд, заедно с бивши министри и политици, като получава смъртна присъда, в последствие заменена на 20 години затвор. В края на 1957 г. е преместен от Софийския в Пазарджишкия затвор, където на 04.02.1959 година е изтезаван и убит.

Преди години негови съидейници от цял свят събират средства за паметник на достойния земеделец. Бюстът е изработен от скулптура Стефан Тодоров, но все още не е поставен на публично място. 100-годишнината му е удобен повод това да стане.

Руми Борисова, Градски вестник

"Баба Зарка пък е отгледала едно от братовите си деца Ефтим, който след години загинал по затворите заради политическото си кредо, което отстоявал и не продавал до смъртта си, а ако би могъл сигурно и след нея." Славчо Йорданов - Опасната неграмотност на политическата класа в Шопски хроники