Разбита е нарко-лаборатория в Земен

Операцията е проведена в сряда сутринта. Криминалистите атакували вила край микроязовира в града. Нарколабораторията била на тавана на сградата. Намарени са прекурсори и казан за варене на съставките. Най-вероятно става въпрос за амфетамини. Готова дрога обаче не е открита. Вилата е осбественост на Иво Бореца от Перник. Задържана е организирана престъпна група, занимавала се с придобиване, съхранение, таблетиране и трафик на наркотични вещества. Къщата е запечатана от криминалистите. Иззет е джипа на Бореца, който е криминално проявен.

Във вилата са намерени и иззети са около 10 литра БМК /бензилметилкетон/ - основна химическа суровина, използвана при производството на синтетични наркотици. На място са задържани трима криминално проявени мъже. Атанас С./38 г./ - Фокси от Перник, който е регистриран за трафик на наркотици. През 2008 година той е заловен при опит да пренесе хероин през ГКПП- Кулата. Наркотикът с общо тегло 6 кг бил укрит в автомобила, с който пътувал. Връстникът му Иво С - Бореца също от Перник, регистриран за отвличане през 2009 г. 45-годишният И.С./45 г./ от Петрич, който е с присъда за незаконно устройване на хазартни игри и е с наложен запор на имуществото му, възлизащо на стойност около 3 милиона лева.

Малко по-късно антимафиотите установили и задържали в Перник и лидера на групата - Цветан Т. /41г./ - Бретона, криминално проявен и осъждан. Перничанинът е задържан многократно за трафик, разпространение и притежание на наркотични вещества.
При последвалите процесуални действия в жилищата и автомобилите на четиримата мъже са намерени над 1300 литра фенилоцетна киселина - също прекурсор за незаконното производство на синтетични наркотици. Иззети са и 4 ловни огнестрелни оръжия, пистолет, множество боеприпаси и мобилни телефони, малки количества хероин и амфетамин.
На групата е наложена полицейска мярка за задържане в рамките на 24 часа.
Действията по разследването продължават.

В хода международното разследване на лидера на престъпната група и членовете й, за периода от май 2011г. до момента, при специализирани операции са задържани значителни количества наркотични вещества и прекурсори, уточняват от ГДБОП.

На 11 май около 16 часа служители на отдел "Наркотици" на ГДБОП и сектора за борба с организираната престъпност в Благоевград са задържали в района на бензиностанция в града местния жител Ж.Ж./36 г./ и спътницата му Г.Й./35 г./ от Перник. Мъжът е криминално проявен - регистриран за изнасилване, въвеждане в обръщение на подправени парични знаци и склоняване към самоубийство, осъждан. Двойката била ангажирана с доставката на хероин. Установено е, че наркотикът предварително е заплатен от Цветан Т. При извършения обиск в дамската чанта на Г.Й. били открити 2 кг дрога. Образувано е досъдебно производство.

На 21 октомври при съвместна операция на отдел "Наркотици", ГДБОП и сектор "БОП" - Хасково бил задържан С.С./55 г./ от Хасково, криминално проявен за грабеж, нанасяне на средна телесна повреда и престъпления, свързани с наркотици. Той също бил ангажиран с доставката на хероин, предварително заплатен Цветан. При извършените претърсвания в таблото на управлявания от него автомобил били намерени укрити три пакета, с кафяво прахообразно вещество и с общо тегло 2,580 кг. При полевия тест съдържанието реагирало на хероин.

На 3 февруари тази година при влизане в Сърбия бил спрян за проверка Иван Х./55 г./ от Перник, криминално проявен, регистриран за валутно престъпление. При извършената проверка в кухина в управлявания от него автомобил са намерени 5 пакета с кафяво прахообразно вещество, също реагиращо на хероин, с общо тегло 3 килограма.
На 22 март около 12 часа на влизане отново в Сърбия през ГКПП-Стрезимировци, при съвместна операция на българските и сръбските служби били спрени за проверка Явор К./37 г./ от Радомир, криминално проявен за престъпления, свързани с коли и закана за убийство, и Цветан К. /32 г./. Проверка на автомобила, с който пътували, установила укрити в кухина 530 грама хероин и около литър бензилметилкетон.

Източник: mirogled.com