Loading

БСП настоява за касиране на изборите в няколко града включително Земен

БСП настоява за касиране на изборите в осем общини - Силистра, Нова Загора, Балчик, София - град, Етрополе, Ботевград, Павел баня и Земен. Това каза на пресконференция Младен Червеняков член на Оперативното бюро на Националния предизборен център на БСП след заседание на бюрото, цитиран от Агенция „Фокус".
Той посочи, че причините са нарушения в Изборния кодекс. „Имаме редица констатации от всички политически формации в страната, както и от международните наблюдатели, които поставят под въпрос демократичността и честността на провежданите избори", каза Червеняков. Той посочи, че има рязко радикализиране на политическото поведение, като чупене и разбиване на клубове на БСП, посегателство върху лично имущество на кандидати и др.
„За съжаление всичко, за което предупреждавахме, като негативни констатации, се потвърди в дните преди втория тур на изборите и в самия изборен ден. Нормални и честни избори се върти в главата само на една политическа партия, която ги бърка като резултати от изборите в община Черноочене. Обяснението на този хаос и на всички нарушенията, които се случиха, с организационни трудности и неуредици, едва ли е удачно", каза Червеняков.
Има опити за използване на симпатично мастило в определени секции при гласуване на първия тур. Има огромни скандали, особено в село Крън, Казанлъшко, където е спрял изборният ден, защото осигурените химикалки от изборната комисия за определен период от време са липсвали. Отбелязването в изборните бюлетини след едно известно време изчезва и бюлетините са недействителни, съобщи Червенков. Той посочи още, че в Пловдив и Лом цената на един глас е достигнала 100-150 лева.

Източник: http://www.econ.bg/