Община Земен много активна в усвояването на евросредства

Това ни казват в Държавен фонд Земеделие, когато разпитваме за дейността на общинския кметът Димитър Сотиров. На последните местни избори той е подкрепен от ГЕРБ. Колоритна личност. Тъст е на небезизвестния строителен предприема Димитър Барбуков, пише bivol.bg.

Според ДФЗ, община Земен реализирала десетина проекта. По-голяма част през МИГ-а Радомир, Земен, Ковачевци. 4 от проектите, по ПРСР обаче няма как да не ни приковат вниманието. За тях Сотиров обяснява, че са „на пряко договаряне с фонда“, каквото и да означава това. Туристическият информационен център Земен е поместен в съществуваща сграда – бивша туристическа спалня от 158 кв.м. И до тук не би имало нищо смущаващо, ако сградата не беше реновирана за над 240 000 лв. без ДДС. На практика  смяната на покрив, дограма и поставянето на толоизолация, теракота и гипсокартон струват над 770 евро за квадрат според най-бакалските сметки. Тези пари биха стигнали за построяването на 2 нови сгради със същата квадратура. Общината реализира и еко пътека с 4 бивака за над 300 000 лв. Къде точно се влагат средствата там  е загадка.

Тези два проекта се реализират от фирмата ХУФУ. И точно заради изпълнителят проектите са забелязани от Симеон Даскалов. Мъжът има конфликт с фирмата, заради сграда, която им е възложил да изградят, като инвеститор. Проектът обаче завършил печално. Когато Даскалов забелязва, че ХУФУ печали проекти в Земен започва да наблюдава дейността на общината. Тогава в Земен се обявява обществена поръчка за реновирането на общинския стадион. Даскалов възлага на лицензирани експерти да му изчислят стойността на строителните работи заложени в последната обществена поръчка. Обявява, че ще участва в тръжната процедура. Експертите му дават 2 количествено стойностни сметки. Едната е за 730 000, втората за около милион. Общината възлага обекта за над 3 450 000 лв.

В тази ситуация Даскалов сезира компетентните институции. Според прокуратурата обаче няма проблем. Тогава мъжът се обръща към медиите. В хода на разследването се натъкнахме и на 4-та обществена поръчка. Открит фитнес за 44 000 лв. Фирми, занимаващи се изграждането на открити спортни площадки ни предложиха да изградят идентично съоръжение за 10-12 000 лв. Всеки коментар отвъд тези факти е излишен.    

 

 

 

 

източник:mirogled.com

Снимки